ELF Voetbal Oranje Bril Special

€ 6,99
excl. verzendkosten
Toevoegen aan winkelwagen

Productbeschrijving

Nederland is het land van bloemen, kaas, verdovende middelen en aanvallend voetbal. Maar ook het enige land met een eigen nationale tactiek: 4-3-3. De aanleiding van ons nieuwe nummer, getiteld Oranje Bril. In een speciale uitgave van ELF Voetbal bekijken we de Nederlandse voetbalidentiteit vanuit buitenlands perspectief. Volop aandacht voor Johan Cruijff, Louis van Gaal en Marco van Basten. Maar dan verteld door buitenlanders of landgenoten die over de grenzen met onze iconen samenwerkten.

Wat vinden ze buiten onze landsgrenzen van onze voetbalcultuur? Bestaat de Hollandse School nog? En wat is ons aandeel in het succes van onze alumni? De antwoorden zijn te lezen in onze nieuwe editie. Daarin ook volop aandacht voor Josep Guardiola, die de voetbalvisie van Johan Cruijff verslond en vertaalde naar de meest actuele versie. Voor Pa-Modou Kah, de Noorse oud-speler van Roda JC die de Nederlandse school introduceerde in Canada en nu Verenigde Staten. En voor Abel Xavier, de Portugees die mede dankzij de Europa Cup I-finale van 1988 tussen PSV en Benfica koos voor de Eindhovense club als bestemming in zijn carrière.

De Oranje Bril Special van ELF Voetbal is via deze link handig online te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Dan lees je ook het verhaal van Ioan Sabau, de Roemeense international die eigenlijk te goed was voor Feyenoord en onze visie vermengd met de Italiaanse gebruikt in zijn trainerschap in eigen land. Of Graham Arnold, die bij Roda JC zijn eerste stappen buiten Europa zette en bij NAC Breda werd volmaakt als centrumspits en een deel van die eigenschappen nu samen met onze landgenoot René Meulensteen toepast als bondscoach van Australië.

Ook spraken we drie kwelgeesten, die Oranje een succesvol eindtoernooi dwarsboomden. Jason McAteer schoot in 2001 Ierland ten koste van het Nederlands elftal naar het WK 2002. Henrik Larsen scoorde namens Denemarken drie keer in de halve finale van het EK 1992 waardoor Oranje strandde en zes jaar later trad de Braziliaanse doelman Cláudio Taffarel als de grote sta-in-de-weg op tijdens de halve finale van het WK in Frankrijk. Oranje werd daar na strafschoppen uitgeschakeld. Maar ook een interview met Vangelis Pavlidis, de Griek in het spitsenwalhalla dat de Eredivisie heet, een portret van de on-Nederlandse middenvelder Marten de Roon en de Duitse doelmannen Lars Unnerstall en Timon Wellenreuther over het Nederlandse keepersvak.

De fascinatie van Pep
Het Nederlands voetbal is meer dan het spel van Nederlandse teams. Het is een concept. Een filosofie. En die filosofie is nog springlevend. Succesvol ook. Zij het niet meer altijd door Nederlandse clubs uitgevoerd. De meest succesvolle club van Europa floreert onder bewind van een trainer die zijn filosofie naar eigen zeggen voor tachtig procent dankt aan een Nederlander. Wij spraken Ronald de Boer over Pep Guardiola’s fascinatie voor Johan Cruijff. "Johan en Pep blijven voor altijd aan elkaar verbonden."

Dependances van de Hollandse School
De Hollandse School beïnvloedde het voetbal tot ver buiten onze landsgrenzen. Overal op de wereld werden dependances uit de grond gestampt. Vaak met succes, niet altijd. In het dossier Oranje Enclaves zoomen we in op voetbalclubs over de grens met een duidelijk Nederlandse stempel, nu en in het verleden. 

Holger Badstuber: student van Louis van Gaal
Louis van Gaal maakt net zozeer deel uit van de Nederlandse cultuur als Sinterklaas, bammetjes kaas en de neiging om ’s zomers met z’n allen in een lange file richting Frankrijk te gaan staan met een caravan aan de trekhaak. Van Gaal is onze trots. Een wandelende Nachtwacht. En net als bij de hangende Nachtwacht zijn de bewonderaars niet beperkt tot onze landsgrenzen. Dat blijkt als we een telefoontje wagen naar Holger Badstuber (34). De voormalig verdediger van Bayern München heeft naar eigen zeggen veel te danken aan Van Gaal. "Het is eigenlijk niet in woorden te vatten hoe belangrijk hij is geweest voor mijn carrière."

De erfenis van de grote drie van Milaan
In het land waar het eren van helden tot kunst verheven is, past Nederlandse nuchterheid als een pyromaan bij de brandweer. Italianen behandelen voetballers die grootse prestaties hebben geleverd op een compleet andere manier dan Nederlanders doen. Urby Emanuelson maakte het bij AC Milan van dichtbij mee. "Hoe mensen spraken over de dag dat Marco van Basten moest stoppen, was als een tragische dramafilm."

De slag van Neurenberg
De grootste stijlbreuk in onze voetbalgeschiedenis. Op 25 juni 2006 maakten Nederland en Portugal, in een als voetbalwedstrijd vermomde knokpartij, de sport te schande. Hoe beïnvloedde het slagveld met

Lees meer