ELF Transfer Special

€ 5,99
excl. verzendkosten
Toevoegen aan winkelwagen

Productbeschrijving

Als de bal stilligt, rolt het geld. De transfermarkt doet qua spanning en sensatie in de zomer en de winter nauwelijks onder voor de sport die zij faciliteert. Omdat het transfernieuws ons nu weer dagelijks overspoelt, kent de nieuwe editie van ELF Voetbal weer een toepasselijk thema. Nummer 7 is omgedoopt tot Transferspecial. Met verhalen over de hoofdrolspelers uit de geschiedenis van transfers, de hoofdrolspelers van nu, interviews met de recordhouder transfers, de enige speler die voor alle vier Limburgse profclubs speelde en de speler van de meest opzienbarende transfer uit de historie. En meer!

Voetbal is business geworden, en de voetbalbusiness op haar beurt weer een sport. De markt kent favorieten, underdogs, winnaars en verliezers. Het spel is helemaal op de wagen gekomen nadat in 1995 het Bosman-arrest werd uitgesproken en de macht van de clubs naar de spelers schoof. We gingen onder meer bij het Belgische sleutelfiguur op bezoek. Maar reisden ook af naar Italië voor een bezoek aan Apollonius Konijnenburg, de machtigste Nederlandse zaakwaarnemer uit de jaren tachtig en negentig, en spraken nog meer transferkoningen in onze Transferspecial. Een editie die via deze link ook gemakkelijk online is te bestellen.

Jean-Marc Bosman
In zijn zwembad groeien planten. Onkruid tiert welig. De Waalse woning van Jean-Marc Bosman is in verval. Hetzelfde valt te zeggen van de 56-jarige bewoner. Hij kampt met epilepsie, een hernia en depressies. Terwijl de tranen over zijn wangen rollen, vertelt de man die de transfermarkt en daarmee de voetballerij voorgoed veranderde ons zijn aangrijpende verhaal. "Terwijl veel voetballers in rijkdom leven, heb ik bijna niets. Dat doet pijn. Heel veel pijn."

Afdeling Overschrijvingen KNVB
De beurs van Tokio chaotisch? Een voortkabbelend beekje vergeleken met de hectiek op de burelen van de KNVB op transfer deadline day. Beelden van ronkende faxmachines en gehaaste KNVB-medewerkers doemen op. Maar wat klopt er eigenlijk van dat beeld? Wij trokken naar Zeist voor een gesprek met Eva Straatsma, werkzaam op de afdeling overschrijvingen van de KNVB. "Onze afdeling bestaat uit zes vrouwen. Op de deadlinedag is het de hele dag bellen, bijwerken en eten met je telefoon in je hand."

Fabrizio Romano
3,2 miljoen Twitteraars en 2,7 miljoen Instagrammers volgen hem dagelijks op de voet. Een bericht van Fabrizio Romano maakt het verschil tussen gerucht en nieuws. Het is zijn accuraatheid waarmee de koning van het transfernieuws zich onderscheidt in een wereld waar snelheid doorgaans aan het stuur zit en betrouwbaarheid ergens in de kofferbak stof ligt te vangen. "Ik schat dat ik rond de 25 verschillende zaakwaarnemers spreek per dag. Zo'n vijftig telefoontjes in totaal."

Nieuwe generatie technisch directeurs
Enigszins gechargeerd was het beeld van het technisch directeurschap er een van oudere mannen in maatpakken. Tegenwoordig wordt het technisch beleid bij Eredivisie-clubs veelal bepaald door eind dertigers en begin veertigers. Jordy Zuidam (FC Utrecht), Tim Gilissen (Heracles Almelo) en Mark-Jan Fledderus (FC Groningen) betogen over de mooie en minder mooie kanten van het vak. "Wat me is tegengevallen, is dat de transfersnormen soms ver te zoeken zijn."

Alexander Büttner
Zijn transfer was misschien wel de meest verrassende in de moderne geschiedenis van de Eredivisie. In de zomer van 2012 ruilde Alexander Büttner een achterafveldje op Papendal in voor het Theatre of Dreams; van Vitesse naar Manchester United. "Ik heb drie dagen in het midden van een rondo gestaan, haha. Op de vierde ochtend drongen ze daar weer op aan, maar toen zei ik: 'Rot op man, nu gaat iemand anders'."

Transfertijdlijn
Inflatie op de transfermarkt is van alle tijden. Eén Frenkie de Jong is duurder dan al diens voorgangers als duurste Nederlandse voetballer aller tijden uit de vorige eeuw bij elkaar opgeteld. Inclusief onder anderen een Johan Cruijff, een Ruud Gullit en twee Dennis Bergkamps. Een overzicht van 's lands duurste voetballers: van Eddy Pieters Graafland tot en met De Jong.

Apollonius Konijnenburg
Hij was de koning van de transfermarkt. Van een rijk dat nog geen grenzen kende. Apollonius Konijnenburg vond het zaakwaarnemerschap zo ongeveer uit in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Wij reisden naar Venetië en troffen de 82-jarige Mino Raiola avant la lettre in een wijngaard. "Als Silvio Berlusconi me zag, moest hij lachen. 'Dat kost me weer een paar centen'."

En verder%3

Lees meer